postheadericon Coop anmeldt for vildledning

Vildledende markedsføring af fødevarer

coop_sauce_200Coops pulversaucer, bl.a. Brun sauce og Bernaise sauce, markedsfører sig med et særligt mærke, som indeholder anprisningen: “Ingen smagsforstærkere tilsat”. Dette selv om saucerne indeholder store mængder af gærekstrakt som netop har et højt indhold af smagsforstærkeren mononatriumglutaminat (E 621).

Aktive Forbrugere har derfor anmeldt Coop til fødevaremyndighederne for ulovlig og vildledende markedsføring.

Pulversauce og gærekstrakt

Hovedingredienserne i det meste pulversovs er mel og stivelse, som skal gøre saucen tyk. Først nederst på de lange ingredienslister finder man for eksempel aroma, løgpulver og krydderier, som skal give saucen smag. For at sikre at saucen overhovedet smager af noget, er det nødvendigt at tilføje de såkaldte smagsforstærkere.

Smagsforstærkere er en række stoffer, som ikke i sig selv har smag af betydning, men som skal booste den (begrænsede) smag, som pulveret nu har. Den mest kendte er mononatriumglutamat også kendt som 'Det tredje krydderi'. Den er ofte angivet som E621 i ingredienslisten.

Gærekstrakt fremstilles ud fra græsvampe og har et højt indhold af mononatriumglutaminat. Gærekstrakt benyttes derfor som smagsforstærker i en lang række fødevarer.

Coop vildleder

Kampagneleder Klaus Melvin Jensen er forbløffet over Coops markedsføring:
- “Coop vildleder forbrugerene ved at markedsfører deres pulversauceer som de er noget særligt, som ikke behøver smagsforstærkere. I virkeligheden er Coops pulversaucer tvivlsomme produkter, som er meget langt fra de ægte saucer”.


Se Aktive Forbrugere film om hvordan man laver ægte bernaise sauce: