postheadericon Hvilken berigelse?

Nyt dansk studie fra Rigshospitalet viser at overdrevent indtage af vitaminer kan være farligt for forbrugerne. Samtidig kommer der flere og flere såkalde "berigede" fødevarer i butikkerne. Fødevarer som netop er tilsat vitaminer.

Af Klaus Melvin Jensen, Kampagneleder Aktive Forbrugere

Berigede fødevarer. Bare navnet. Det lyder godt. Berigede fødevarer er fødevarer, som er tilsat næringsstoffer, fx vitaminer. Vitaminer er jo sunde. Jo flere jo bedre?

Men desværre er det ikke sådan. I virkelighedens verden indeholder betegnelsen 'berigede fødevarer' så meget vildledende spin, at selv Machiavelli ville have været stolt.

Først og fremmest er det helt unødvendigt at tilsætte vitaminer til vores fødevarer. Hvis man bare spiser nogenlunde sundt og varieret, risikerer man ikke at ens krop mangler vitaminer.

Ser man på de fødevarer, som er tilsat vitaminer, vil man bemærke at mange af dem er særdeles tvivlsomme for forbrugernes sundhed. Fødevareproducenterne forsøger simpelthen at skjule deres usunde fødevarer bag flotte anprisninger om de tilsatte vitaminer.

I lande som England og Tyskland, hvor der har været 'berigede fødevarer' på markedet i adskillige år findes der et væld af usunde men 'berigede' produkter med et alt for højt indhold af sukker, fedt og salt. Fx morgenmadsprodukter, chokoladebarer, vingummi og spaghetti med sovs på dåse.

I Danmark blev det først tilladt at 'berige' fødevarer i 2007. Ser man på listen over godkendte produkter, så indeholder den da også en række energidrikke og tvivlsomme morgenmadsprodukter.

Hvis det nu 'bare' drejede sig om at snyde forbrugerne, så var skaden vel heller ikke større end vi kunne leve med den? Vi forbrugere må jo i forvejen finde os i betydelige mængder vildledende markedsføring.

Men et nyt dansk studie fra Rigshospitalet viser, at de "ekstra" vitaminer, i stedet for at gøre os sundere, øger vores dødelighed. Især fødevarer, der kunstigt er tilsat ekstra vitamin A, E og betakaroten er problematiske. Det nye studie bekræfter en tidligere lignende undersøgelse fra 2008.

Manden bag studiet, overlæge dr. med. Christian Gluud anbefaler da også at produkterne fjernes fra butikkerne og gøres receptpligtige. Så kan folk, der har behov for dem, gå til deres læge og få udskrevet en recept.

Fødevarestyrelsen har nu bedt eksperter på DTU Fødevareinstituttet om at vurdere, om de nye studier giver anledning til, at de skal foretage sig noget. Mens vi forbrugere venter på det, så vil det nok være klogt at vi kigger ekstra godt efter i butikkerne og så ellers sørger for at spise sundt og varieret.

Bloggen har oprindeligt været bragt som klumme i avisen 24timer, den 27.03.2012

 

Læs mere om Rigshospitalets studie:

Vitaminpiller kan slå dig ihjel (Videnskab.dk, 22.03.2012)

Overlæge: Berigede fødevarer på recept (Berlingske, 24.03.2012)

Berigelse af fødevarer (Fødevarestyrelsen)