postheadericon Lukketid

Snart afskaffes lukkeloven. Det vil nok betyde bedre indkøbsmuligheder i byerne, mens udkantsområderne får det endnu sværer end de har det i dag.

Af Klaus Melvin Jensen, Kampagneleder Aktive Forbrugere

Der er nye tider på vej i butikkerne. I 2012 afskaffes lukkeloven og erstattes af en såkaldt helligdagslovgivning. Det betyder at butikkerne snart kan holde døgnåbent året rundt med undtagelse af nogle helligdage og grundlovsdag.

Det lyder jo umiddelbart herligt. Hvorfor skal staten overhovedet blande sig i hvornår butikkerne skal lukke og hvilke forbrugere vil ikke gerne have længere åbningstider?

De konservatives forbrugerordfører Brian Mikkelsen har da også på denne klummeplads glædet sig til indførelsen af "New York tilstande" hvor man kan købe sine dagligvarer kl. to om natten. Spørgsmålet er dog hvor mange af os forbrugere som har savnet at kunne købe vores opvaskemaskine-tabs, madkulør og fuldkornsblanding på et så ukristeligt tidspunkt?

Ja lukkeloven har muligvis forhindret nogle forbrugere i at købe ind på alle mulige og umulige tidspunkter, men til gengæld har den også sikret at andre forbrugere overhovedet har haft en reel mulighed for at købe ind.

Lukkeloven har nemlig "justeret" det ellers så hellige frie marked ved i praksis at gøre det lidt lettere for de små butikker, især dem ude på landet, at klare sig i den benhårde og til tider unfair konkurrencen fra kapitalstærke storcentre og butikskæder.

Er man så uheldig at forvilde sig ud i kongerigets udkantsområder, så vil man bemærke at der allerede nu er særdeles langt mellem dagligvarerbutikkerne. Med afskaffelsen af lukkeloven vil der sandsynligvis blive endnu længere.

Og hvis man er forbruger i et udkantsområde, så kan man jo ikke rigtig bruge det til noget at det er muligt at handle døgnet rundt i København, når man selv skal ude på en lang rejse for at komme at handle ind. Og hvad med de, ofte ældre, forbrugere som ikke har en bil og som i bedste fald har "fornøjelsen" af at vente i timer på den bus som skal transporterer dem til det "nærmeste" indkøbscenter?

Oven i købet kommer afskaffelsen af lukkeloven på et rigtigt dårligt tidspunkt for udkantsområderne. I forvejen har kommunalreformen, retsreformen og politireformen lukket et væld skoler, sygehuse, biblioteker, politistationer og domhuse.

Så hvis nu vores folketingspolitikere skulle rende på hinanden en mørk nat i supermarkedet, så kan de passende overveje hvordan de nu vil sikre at forbrugerne i udkantsområderne fremover vil have reelle indkøbsmuligheder. De skylder ligesom et svar.

 

Bloggen har oprindeligt været bragt som klumme i avisen 24timer, den 28.02.2012