postheadericon Samme fremgangsmåde som sidste år

Vores fødevaremyndigheder har lige inden nytår udgivet deres årlige rapport om sprøjtegiftrester i vores fødevarer. Det er ikke ligefrem munter læsning. Raporten viser bl.a., at der er flest sprøjtegiftrester i konventionelt dyrket frugt fra lande udenfor EU, hvor der er fundet sprøjtemiddelrester i hele 71% af prøverne. I frugt fra EU-landene nu også godt med, for her er der fundet sprøjterester i 66%, mens tallet for danske konventionelle frugter "kun" er på 38,5%.

I frugt fra EU-lande var der overskridelser af gærnseværierne i 1,3% af prøverne. I frugt fra lande udenfor EU er der overskridelser i 4% af prøverne.

Ikke så overraskende så findes der kun sjældent sprøjtegiftrester i økologisk frugt.

Forbløffende nok så benytter fødevaremyndighederne anledningen til at helt officelt at glæde sig over at dansk frugt ligger lavest med hensyn til rester af sprøjtegifte. Man kan vel ellers mene at de danske tal var temmeligt meget mere end slemme nok. Her er altså ikke tale om kosttilskud, men om rester af farlige gifte som er fremstillet for at kunne skade og udrydde planter, svampe og insekter.

Som Danmarks førende ekspert i sprøjtegifts skadevirkninger, Professor i miljømedicin Philippe Grandjean siger "De her stoffer er farlige for hjernens udvikling. Mange pesticider er lavet, så de smadrer insekternes nervesystem via biokemiske processer. Vi mennesker har nogenlunde de samme processer".

Sidste år viste en undersøgelse baseret på tal fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA at europæisk frugt og grønt indeholder op til 30 forskellige hormonforstyrrende pesticidrester.

Desværre er der intet nyt i alt dette. Fødevaremyndighederne har testet for sprøjtegiftrester i mere end 20 år og indholdet af gift har i alle årene været på nogenlunde samme (alt for) høje niveau. Alligevel har fødevaremyndighederne forbløffende nok konsekvent påstået at der ikke er anledning til nogen sundhedsmæssige betænkeligheder?

Skal vi forbrugere vente 20 år mere på at tvivlen for alvor kommer vores sundhed til gode? Hvorfor har fødevaremyndighedene tilladt et væld af forskellige sprøjtegifte som ikke er ordentligt undersøgt? Hvorfor er det det ikke sprøjtegiftproducenterne som skal bevise at brugen af deres gifte er sikre? De spørgsmål kan vi passende tænke over mens vi venter på næste års rapport om sprøjtegiftrester.

Bloggen har oprindeligt været bragt som klumme i avisen 24timer, den 15.01.2013

Links

Pesticidrester i fødevarer 2011 (Fødevarestyrelsen: 22.12.2012 - PDF format)

Hormonforstyrrende pesticidrester i frugt og grønt (Det Økologiske Råd: 01.06.2012)