postheadericon Mærkning Aktion mod miljøskadelige deodoranter

Danmarks Aktive Forbrugere (DAF) har den 8. august iværksat mærknings aktioner forskellige i butikker i København. DAF mærker deodoranter af mærket Old Spice Original fra Procter & Gamble som indeholder det miljøskadelige kemikalie triclosan.

- "Man kan sagtens producere deodoranter uden triclosan. Det er på tide at virksomheder som Procter & Gamble påtager sig et ansvar for hvilke miljøskadelige kemikalier de bruger i deres produkter", siger Kampagneleder Klaus Melvin Jensen fra DAF. Triclosan er et antibakterielt kemikalie, som bl.a. tilsættes deodoranter for at dræbe bakterier dermed forhindre lugt. Triclosan er giftigt overfor vandlevende organismer, bioakkumulerbart og svært nedbrydeligt. Troclosan er fundet i modermælk, hvilken virkning det har her vides ikke med sikkerhed. Derudover er triclosan mistænkt for at kunne medføre resistens hos bakterier. Det er iflg. de danske myndigheder unødvendigt at tilsætte deodoranter triclosan, bl.a. fordi der intet belæg er for, at produkter med triclosan er mere effektive end andre. Der findes adskillige deodoranter i de danske butikker som ikke indeholder Troclosan.

- "Vi mærker for at give forbrugerne bedre mulighed for at fravælge produktet i butikkerne. Men det burde slet ikke være nødvendigt hvis butikkerne tog deres ansvar alvorligt og undlod at sælge varer indeholdende triclosan", siger Klaus Melvin Jensen DAF vil tage kontakt til Procter & Gamble, med henblik på at få dem til at droppe triclosan.

Informationscentret Grøn Information har i går offentliggjort en undersøgelse af 20 forskellige deodoranter. Hele 7 - herunder Old Spice Original - indeholder Triclosan.