postheadericon Arla får bøde for økosvindel

 Arla Foods har fået en bøde på 5000 kr. for at sælge cheddar-ost under navnet ØkoMælk, selvom produktet ikke er økologisk. Sagen blev behandlet af Fødevareregion Esbjerg efter en anmeldelse fra Danmarks Aktive Forbrugere (DAF)

- "Der er tale om usædvanlig grov vildledning når ikke-økologiske produkter sælges under navnet ØkoMælk. Efter DAFs opfattelse er bøden nærmest latterligt lille og står slet ikke i forhold til den lovovertrædelse Arla har begået. Fødevaremyndighederne er desværre ofte alt for tilbageholdende med at give en bøde som virkeligt betyder noget", siger Jeppe Juul, kampagneleder i DAF.

Arla overtog ved årsskiftet 2002/2003 det lille økologiske mejeri Økomælk, og kun 12 dage efter overtagelsen gik Arla over til at sælge ikke-økologiske produkter, men fortsat under navnet Økomælk.

- "Den slags svindel er med til at skabe generel utryghed omkring økologiske produkter, og det siger måske også noget om Arlas forhold til økologi", fortsætter Jeppe Juul. Tidligere solgte Øko Mælk økologisk cheddar-ost, men nu er osten ikke længere økologisk og er bl.a. tilsat et farvestof, der ikke er godkendt til økologisk produktion og som kan virke allergifremkaldende. Danmarks Aktive Forbrugere ser med stor skepsis på Arlas dominerende stilling på det danske marked og dets opkøb af især små økologiske mejerier.

Arla Foods - www.arla.dk