postheadericon Supermarkeder sælger Roundup

Supermarkedskæderne COOP-Danmark og Dansk Supermarked vil fortsætte med at sælge den omstridte sprøjtegift Roundup til private. Dette fremgår af en rundspørge foretaget af den grønne forbrugerorganisation Danmarks Aktive Forbrugere (DAF)  Butikskæden Matas besluttede i efteråret 2002 - efter en konstruktiv dialog med DAF - at stoppe salget af Roundup.

- "Det er yderst beklagelig at COOP-Danmark og Dansk Supermarked ikke vil følge Matas eksempel og lade den berettigede tvivl om Roundup, komme det danske grundvand til gode", siger kampagneleder Klaus Melvin Jensen, DAF.

Ifølge forsøg foretaget af Danmark og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) siver kemikaliet glyphosat - der indgår som aktivstoffet i Roundup - mod forventning gennem jorden og forurener grundvandet med en koncentration på fem gange over grænseværdien for drikkevand.

I Danmark blev der i 2001 solgt 868 tons glyphosat, heraf anslås 60-70 tons at være blevet brugt i private haver, hos firmaer og i den offentlige sektor.

- "Det er fuldstændigt unødvendigt at bruge sprøjtemidler i private haver, og der er sket grundvandsforureninger på grund af privat brug. Sprøjtegifte bør kun bruges med omtanke af professionelle", siger Klaus Melvin Jensen.

Matas og COOP-Danmark droppede i 1999 - på DAFs foranledning - det miljøskadelige sprøjtemiddel Plænerens. DAF vil - via dialog og kampagner - fortsat arbejde for at supermarkederne stopper salget af alle sprøjtegifte til privat brug.