postheadericon Hormonforstyrrende stoffer i Alt for Damerne

Hvis man i denne uge* køber damebladet Alt for Damerne får man gratis en babysæbe med hormonforstyrrende stoffer med i købet. Samtidig får man en reklame der påstår at produktet er "god for din baby" og "lige så mild for øjnene som rent vand".

- Tilsyneladende er Alt for Damerne fuldstændig ligeglade med hvilke produkter de promoverer så længe de får penge for det, siger kampagneleder i Danmarks Aktive Forbrugere Jeppe Juul.

Danmarks Aktive Forbrugere vurderer nu om det er muligt at drage Alt for Damerne juridisk til ansvar for reklamen og det medfølgende prøve-produkt.

- Der er alt for mange aviser, magasiner m.m. der tjener penge på vildledende annoncer for mere eller mindre lødige produkter. Det er nødvendigt at de i stigende omfang drages til ansvar, siger Jeppe Juul.

Produktet er af mærket Natusan og indeholder konserveringsmidler fra gruppen af de såkaldte parabener, der ud over at være allergifremkaldende også virker hormonforstyrrende.

- Man bør ikke bruge produkter til babyer der indeholder hormonforstyrrende stoffer, da børn er særligt udsatte for påvirkning fra kemikalier, og da virkningen på både kort og lang sigt er uvis. Af samme grund har man forbudt hormonfostyrrende stoffer i bl.a. babylegetøj, siger Jeppe Juul.

Miljøstyrelsen anbefaler at man bruger produkter helt uden konserveringsmidler til babyer.

Stofferne er indtil videre lovlige i små mængder, men er løbende genstand for videnskablig diskussion, især efter at stofferne for nylig er blevet fundet i brystkræftknuder.

*Alt for Damerne nr. 17, 22. april 2004 side 39 - reklame plus prøvepakke.