postheadericon Kalpona blev anholdt for at kræve mere i løn

kalponaMindstelønnen i Bangladesh lå i mange år på 1662 taka (140 kr.). Regeringen i Bangladesh tilbød i 2010 at hæve lønnen til 3000 taka (250 kr.). Men dette var langt under hvad der er nødvendigt for at det gøre det muligt for arbejderne at leve et ordentligt liv med råd til bolig, mad og skolegang til børnene.

Kalpona Akter var selv engang børnearbejder på en fabrik i Bangladesh. Som voksen har hun brugt sit liv på at forbedre forholdene for arbejderne i tøjindustrien. Sammen med andre har hun oprettet Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS), hvor arbejderne får støtte og uddannelse til bl.a. at organisere sig, så de selv kan gøre noget ved forholdene.

I 2010 gik tekstilarbejderne i Bangladesh i 2010 i strejke og demonstrerede, fordi deres løn var så lav, at de ikke kunne leve af den. Da arbejderne gik på gaden, blev der udstedt mange arrestordrer mod dem og mod deres faglige ledere.

BCWS blev især målet for denne forfølgelse og beskyldtes for at "agitere og opildne til uro i beklædningssektoren".

BCWS er en internationalt anerkendt arbejdstagerorganisation, som udførte helt lovligt arbejde. Der er ingen beviser, der kæder organisationen til den uro, der har præget industrien. Alt tyder derimod på, at forfølgelsen af BCWS er sket på foranledning af en fabrik, hvor arbejderne prøvede at danne en uafhængig fagforening.

I november 2011 blev der af fabriksejere blevet rejst 11 falske anklager for kriminel aktivitet mod BCWS. Den amerikanske gigant-varehuskæde Walmart er hovedkunde.

Siden 2011 har centret kørt på meget lavt blus. Kalpona og hendes kolleger skal melde sig hos myndighederne 10 dage om måneden, og de har ikke fået fornyet deres tilladelse til at drive en NGO; det betyder bl.a. at de projektpenge, som de har fået af vestlige ulandsorganisationer er indefrosset.

Men det er trods alt bedre end det fængselsophold, hun og de andre havde i 2010; nogle af hendes kolleger blev mishandlet i fængslet. Deres sag fik dog international opmærksomhed og kollegerne blev løsladt mod kaution. De europæiske ambassader og EU missionen i Dhaka fulgte derefter retssagerne mod dem nøje.