postheadericon Dansk supermarked dropper Fyffes

Arbejder hos Fyffes demonstrer Danske Supermarked dropper nu salget af bananer fra den internationale frugtproducent Fyffe i deres butikskæder Netto, Føtex og Bilka. Årsagen er alvorlige krænkelser af arbejdstagerrettigheder i Fyffes leverandørkæde, herunder manglende betaling af mindsteløn og arbejdsløshedsforsikring. Ligeledes er arbejdere og miljøet er blevet udsat for giftige kemikalier.

Aktive Forbrugere har i snart et år været i dialog med en række danske supermarkedskæder om problemerne hos Fyffes. Danske Supermarked har i længere tid presset på overfor Fyffes for at få forbedret forholdene, men har nu mistet tålmodigheden med Fyffes.

Konkret finder krænkelserne sted på Fyffes datterselskaber Anexco i Costa Rica og Saragroh i Honduras, hvor der dyrkes annanas og meloner. Dansk Supermarked har udelukkende solgt bananer fra Fyffes, så arbejderne i Costa Rica og Honduras påvirkes ikke direkte af Fyffes nu droppes. Men Danske Supermarked sender et stærkt signal til Fyffes om at de skal stoppe krænkelserne af arbejderne og miljøet.

Aktive Forbrugere er en del af en international kampagne mod Fyffes som med aktioner og dialog presser på for at få stoppet krænkelserne.

Fyffes fortsat suspenderet fra etisk organisation
Fyffes medlemskab af den engelske organisation Ethical Trading Initiative (ETI) blev den 4. maj 2017 suspenderet, grundet krænkelserne hos Fyffes datterselskaber. Senest blev suspenderingen forlænget på det møde den 6. februar 2018.

ETI er søsterorganisation til Dansk Initiativ for Etisk Handel og organisationernes formål er at fremme international handel, der respekterer menneske - og arbejdstagerrettigheder og bidrager til en bæredygtig udvikling i udviklingslandene.

Klik her for at læse mere om suspenderingen og ETI.

Dialog med Fyffes
Aktive Forbrugeres er medlem af EUROBAN, et netværket af europæiske NGOere som arbejder for en socialt retfærdig, økonomisk levedygtig og miljøvenlig tropisk banan og frugtindustri.

EUROBAN er i direkte dialog med Fyffes om krænkelserne i Costa Rica og Honduras. Dialogen går langsomt, men der har på de seneste været positivt tegn. Kampagnen mod Fyffes fortsætter dog indtil der kommer konkrete positive resultater. Aktive Forbrugere er bl.a. i dialog med en række andre danske supermarkedskæder.