postheadericon Buy Nothing Day – Den 24. november 2012

bndsanta 260Gem dankortet væk! Tag en dag fri fra forbrugsræset og reflekter over de miljømæssige og sociale konsekvenser af dit forbrug.

- "Som forbruger deltager man i Buy Nothing Day ved at undlade at købe noget – bare en enkelt dag. Det lyder simpelt, men for de fleste er det faktisk ret svært", siger Klaus Melvin Jensen kampagneleder i Aktive Forbrugere.

Og måske er det en god ide at tage et lille pusterum. På trods af finanskrisen forventes danske forbrugere endnu engang at kaste sig ud et omfattende juleindkøb. En spørgeundersøgelse fra Deloitte viser at knap hver anden dansker (45 pct.) vil spendere mere på gaverne og julemaden, mens blot hver fjerde (25 pct.) vil spare.

- "Der er tale om en primært symbolsk handling der, på den ene side viser hvor afhængige vi er blevet af forbrug og på den anden side er en markering af det store ansvar der også ligger på os som forbrugere", siger Klaus Melvin Jensen

Store dele af vores forbrug har vidtrækkende negative sociale- og miljømæssige konsekvenser. Fødevarer produceret med miljøskadelig sprøjtegifte. Produkter som indeholder farlige kemikalier. Tøj som er produceret af underbetalte arbejde i den tredje verden? Ligesom mange forbrugere køber ting som de grundelæggende ikke har brug for.

- "Heldigvis er flere og flere forbrugere i Danmark og resten af verden begyndt at påtage sig en del af ansvaret og gøre deres forbrug mere bæredygtigt.", slutter Klaus Melvin Jensen.

Den internationale Buy Nothing Day startede i Canada i 1992 og fejres nu af forbrugere og aktivister i mere end 60 lande. Læs mere på den Canadiske organisation Adbusters hjemmeside. Og Wikipedia om Buy Nothing Day.

Aktive Forbrugere har markeret Buy Nothing Day med aktioner og events siden 1999. Klik her for at se billeder på Aktive Forbrugeres Facebook side.