postheadericon Hindbærbrus

Konkret økologi

hindbaerbrus2Hindbærbrus er en type sodavand, som har været i produktion over 40 år og som består af vand, sukker, farve og smagsstoffer. I de seneste år er der imidlertid kommet økologisk hindbærbrus på markedet, der rent faktisk indeholder hindbærsaft.

 

Fremstilling af sodavand

Fremstillingen af de forskellige typer hindbærbrus er ret ens, da komponenterne i sodavanden i princippet ligner hinanden meget. Sodavand fremstilles kort sagt ved at tilføre almindeligt postevand sukker, smag og farve. Herefter hældes hindbærbrusen på flaske og kulsyre tilsættes.


Forskellen på økologisk og konventionel hindbærbrus

Ingredienslisterne på almindelig og økologisk hindbærbrus er virkelig forskellige. Den største forskel er, at den økologiske hindbærbrus rent faktisk indeholder betydelige mængder økologisk hindbærjuice (op imod 20%) og naturlig hindbæraroma.

De økologiske hindbær til sodavanden kommer fra Frankrig, Sverige eller Østeuropa. Hindbærrene skal overholde EUs regler for økologisk frugt og grønt. Hindbær giver både det færdige produkt smag og farve, hvilket er i modsætning til konventionel hindbærbrus hvor farve og smag, kommer fra syntetiske aromastoffer og farvestoffer.
Man kan derfor undre sig over, at rød sodavand må bære navnet ”Hindbærbrus”, når der reelt ikke er spor af hindbær i drikken. Dette er dog accepteret af de danske fødevaremyndigheder, med den begrundelse at forbrugerne har vænnet sig til at der ikke er hindbær i konventionelle hindbærbrus. Enkelte producenter har dog ændret navnet til fx ”Rød vand”.

Klik for at læse mere om tilsætningstoffer og økologi

Sukkeret i hindbærbrus er også forskelligt fra den økologiske og den konventionelle I økologisk sodavand er brugt rørsukker, som overholder EU-reglerne for økologisk landbrug. Det betyder kort, at der på sukkerrørsmarkerne ikke med sprøjtes med pesticider eller gødes med kunstgødning. Den konventionelle sukker stammer fra roer dyrket med hjælp fra både pesticider og kunstgødning.

Klik for at læse mere om produktionen af sukker


Forskel på økologisk og konventionel hindbærbrus


Økologisk

Konventionel

Sukker

Økologisk rørsukker

Roesukker

Farve

Får sin farve fra hindbær

Farvestoffer

Hindbær

Om imod 20% hindbærjuice

Nej

Aroma

Naturlig aroma

Syntetisk aroma

Emballage

Glasflaske med metalkapsel.

Plastikflasker med skruelåg og glasflaske med metalkapsel.



Eksempel på ingrediensliste

Konventionel hindbærbrus

Vand, sukker, kuldioxid, syre (E330), aromastoffer, farvestoffer (E120, E163)

Økologisk hindbærbrus

Kulsyreholdigt vand, rørsukker, 20% hindbærjuice, citronsyre og naturlig hindbæraroma.


Eksempler på tilsætningsstoffer i hindbærbrus

Tilsætningsstof

Økologisk

Konventionel

Aroma,

giver smag og duft

til produktet

Får smag fra hindbærjuice og naturlig hindbæraroma

Syntetiske aromastoffer

Surhedsregulerende middel

E330, citronsyre

E330, citronsyre

Farvestof

Nej, farven kommer fra hindbærjuicen.

E12Carminer. Rødt farvestof som fx også bruges i røde pølser. Kan give allergiske symptomer hos særlige følsomme. Man skal drikke tre liter sodavand for at nå grænsen for ADI (anbefalet dagligt indtag).


E163 Anthocyaniner (Drueskalsfarve)



Kilder

E-nummerbogen, Orla Zinck og Torben Hallas-Møller, 7 udgave, 2008.
Ernærings og levnedsmiddelleksikon, Niels Lyhne og Elin Kirkegaard
Henvendelser til forskellige sodavandsproducenter, bl.a. Vestfyen, Harboe og Ørbæk

 

Flere aktikler om konkret økologi

Lakrids
Bacon
Mandariner
Hindbærbrus
Kyllingepølser
Sukker
Frossen Pizza
Leverpostej